Onderhoud luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger wordt vaak maar een bepaalde periode van een jaar gebruikt. Met name wanneer het buiten kouder begint te worden en de verwarming hoger wordt gezet. De luchtvochtigheid in huis daalt dan sterk. Wanneer een luchtbevochtiger langere tijd niet is gebruikt is het aan te raden deze goed schoon te maken, zeker wanneer er nog water in het reservoir aanwezig is. Het onderhoud van een luchtbevochtiger is van belang voor je gezondheid; in het stilstaande water kunnen zich namelijk legionella bacteri├źn ontwikkelen.

Luchtbevochtiger

De legionella bacterie kan de legionella griep veroorzaken, of in een ernstiger geval de veteranenziekte. De klachten die ontstaan bij een legionella besmetting zijn voornamelijk hoofdpijn, kortademigheid en hoesten. Besmetting met het legionella virus vind plaats bij inademing van zogenaamde aersolen. Aersolen zijn kleine waterdruppels die besmet zijn met de bacterie. Besmetting met de legionella bacterie komt daardoor voornamelijk voor op plaatsen waar waterdamp aanwezig is, zoals onder de douche, in een bubbelbad of bij een sproei installatie. Zonder water en zuurstof kan de bacterie niet overleven. In stilstaand water kan de bacterie zich het best ontwikkelen, bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden.

Het onderhouden van een luchtbevochtiger is eenvoudig en het is aan te raden dit eens per week te doen om een mogelijke besmetting tegen te gaan. Er bestaan verschillende soorten luchtbevochtigers. In de handleiding van jouw luchtbevochtiger kun je vinden hoe je deze het beste kunt reinigen.

Naast een luchtbevochtiger zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten om legionella besmetting in huis kunt tegengaan. Door gebruik te maken van een legionella veilige douchekop, is de kans erg klein dat je tijdens het douchen een legionella besmetting op loopt. Wanneer je een bubbelbad gebruikt is het aan te raden deze ook regelmatig schoon te maken.

Wilt u meer weten over de legionella bacterie en wat u kunt doen om een besmetting met het legionella virus tegen te gaan; op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie en tips.