Onderhoud luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger gebruik je vaak maar in een bepaalde periode van het jaar. Met name als het buiten kouder begint te worden en de verwarming hoger staat, is het een echte uitkomst. De luchtvochtigheid in huis daalt dan sterk. Gebruik je een luchtbevochtiger langere tijd niet? Dan is het goed om het apparaat grondig schoon te maken, zeker wanneer er nog water in het reservoir zit. Goed onderhoud van een luchtbevochtiger is van belang voor je gezondheid. In het stilstaande water kunnen zich namelijk legionella bacteriën ontwikkelen. Wij vertellen je graag meer.

Luchtbevochtiger

De legionella bacterie kan de legionella griep veroorzaken of in een ernstiger geval de veteranenziekte. De klachten die ontstaan bij een legionella besmetting zijn voornamelijk hoofdpijn, kortademigheid en hoesten. Besmetting met het legionella virus vindt plaats bij het inademen van zogenaamde aerosolen. Aerosolen zijn kleine waterdruppels die besmet zijn met de bacterie. Besmetting met de legionella bacterie komt daardoor vooral voor op plaatsen waar waterdamp aanwezig is, zoals onder de douche, in een bubbelbad of bij een sproei-installatie. Zonder water en zuurstof kan de bacterie niet overleven. In stilstaand water kan de bacterie zich het beste ontwikkelen bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden.

Om bacterievorming te voorkomen, is het van belang om je bevochtiger goed te onderhouden. Dit zorgt ook voor een betere werking en langere levensduur. Het onderhoud van een luchtbevochtiger is makkelijk. Wij raden aan om dit eens per week te doen om een mogelijke besmetting tegen te gaan. Er bestaan verschillende soorten luchtbevochtigers. In de handleiding van jouw luchtbevochtiger kun je vinden hoe je het apparaat het beste kunt reinigen.

Naast een luchtbevochtiger zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten om legionella besmetting in huis kunt tegengaan. Door gebruik te maken van een legionella veilige douchekop, is de kans erg klein dat je tijdens het douchen een legionella besmetting op loopt. Als je een bubbelbad gebruikt, raden wij  ook aan om het bad regelmatig schoon te maken.

Meer weten over de legionella bacterie en wat je kunt doen om een besmetting met het legionella virus tegen te gaan? Op de website van Rijksoverheid vind je informatie en tips.